Dadels zonder pit

lekker om zo te snoepen, om te vullen met roomkaas, om mee te koken

2,99 250 Gram
Dadels zonder pit
Omschrijving

Dadels (Phoenix dactylifera) zijn niet alleen hartstikke lekker, maar ook heel erg gezond. Ze horen zonder meer tot de gezondste voedingsmiddelen en in dit artikel leg ik uit waarom. Ze zijn zoet, voedzaam en heilzaam en het beste alternatief voor koek en snoep als energie-boost. Ze zijn geschikt voor elke leeftijd, passen bijna bij elk eetpatroon en bij elke gelegenheid.

Dadels groeien aan de dadelpalm. Deze boom die de hoogte van 100meter kan bereiken, komt van oorsprong voor in Mesopotamië en langs de Nijl in Egypte. De palmboom is een van de eerste bomen die de mens zelf heeft gepland. Hij kan groeien in gebieden waar water schaars is. Het is bekend dat mensen meer dan 5,000 jaar geleden al dadels aten en zelfs al dadelstroop van hebben gemaakt. De oude Egyptenaren geloofden dat de goden dadels eten en hebben medicijnen uit dadels gemaakt. Arabische soldaten zijn nooit naar een oorlog vertrokken zonder een paar dadels. Voor de Babyloniërs was de dadelboom een symbool voor vruchtbaarheid en welvaart en voor de Indiërs een symbool van spirituele groei. Dadels spelen in de Islam een belangrijke rol. Tijdens de Ramadan maand worden dadels traditioneel als eerst gegeten bij zonsondergang bij de „Iftar”maaltijd.

Terwijl dadels in de zuidelijke landen, in China, Noord-Afrika en het Midden Oosten maar ook in bijvoorbeeld Californië en Australie populair en „vanzelfsprekend” zijn, blijkt dat ze zich in West Europa nog in de ontdekkingsfase bevinden. Ze nemen nu al een belangrijke plaats in als een verantwoord tussendoortje of snoepgoed. Men zoekt tegenwoordig naar natuurlijke, gezonde alternatieven voor de geraffineerde suikers, en dadels of dadelproducten zijn hier ideaal en geschikt voor.

Er bestaan meer dan 400 soorten van deze steenvrucht. De „Medjouldadels” zijn de populairste in het Midden-Oosten en Noord Afrika. Ze zijn groot, heel zoet en boterzacht. Ze behoren tot de beste dadels ter wereld en staan bekend als de „Mercedes” onder de dadels.

Wat zit er allemaal in dadels?

Dadels zijn een goede bron van vezels. 8gr per 100gr. Dat is meer dan volkorenbrood of zilvervliesrijst. Dankzij de voedingsvezels geven ze een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot de bewerkte snoep en koek(jes).

De dadels zijn een bron van veel vitaminen en mineralen, vooral B-vitaminen, A(in de plantaardige vorm, Beta Caroteen), E, K en mineralen zoals Calcium, Kalium, Magnesium, IJzer en Zink. Verder zijn verse dadels net als veel soorten fruit, rijk aan vit C.

Er zitten Tanninen en Polyphenolen in dadels. Deze hebben een anti-oxidantwerking en een ontstekingsremmend effect.

Daarnaast zitten Luteïne en Zeaxanthine in dadels. Dat zijn stoffen die kanker mede helpen voorkomen omdat ze vrije radicalen uitschakelen.

Dadels zijn vetarm en relatief calorie-arm. Eén gemiddelde dadel bevat 60kcal, dus net als in een kaakje of een speculaasje.

Dadels bevatten veel koolhydraten, vooral glucose en fructose. Ze worden snel door het bloedstroom opgenomen en leveren daarom snel energie op voor onder andere de hersenen. Ook al zitten er veel koolhydraten in dadels, het zijn betere koolhydraten dan die in gewone suiker (Sucrose), en dit zijn uiteraard natuurlijke suikers.

Waar zijn dadels goed voor?

Bloedarmoede: door de hoge concentratie IJzer kunnen de rode bloedcellen in je bloed beter zuurstof opnemen.

Osteoporose: dankzij de Calcium.

Ogen: er zit in dadels verder Zeaxanthine Luteïne. Deze stoffen behoren beide tot de carotenoïden familie, een groep van oranje, gele en rode pigmenten die voor de kleuren in de planten verantwoordelijk zijn. Deze kleuren hebben een aantal voordelen voor de gezondheid. Zeaxanthine Luteïne zijn stoffen die we terug vinden in onze ogen. Ze spelen een grote rol in het voorkomen van blindheid.

Constipatie: dankzij de hoge hoeveelheid voedingsvezels voorkomen ze constipatie.

Diarree: door de hoge hoeveelheid kalium kan de diarree stoppen* Het kalium heeft ook een positieve invloed op de stabiliteit van de bloeddruk.

Kanker te voorkomen, vooral darmkanker: voedingsvezels zijn de „vrienden” van de darmen, om kleine kwalen tegen te gaan maar ook ernstige ziekten te voorkomen. Bij spastische darmen  bijvoorbeeld wordt er altijd een dieet voorgeschreven rijk aan vezels, en is er een verband gevonden tussen een vezelarm dieet en darmkanker. In dadels zitten Polyphenolen, die een sterkte anti-oxidantwerking en ontstekingsremende werking hebben. Dat zou er ook bij kunnen dragen bij voorkomen van verschillende soorten kanker.

Hart- en vaatziekten: de Polyphenolen in de dadels helpen ook de oxidatie van LDL cholesterol (de „slechte” cholesterol) te voorkomen of verminderen, en passen daarom perfect in een voeding bij hart- en vaatziekten. Ze hebben dus ook een gunstig effect in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Verder zit er in een dadel helemaal geen cholesterol en vet, waardoor het goed in een cholesterolarm dieet past. Door de hoge concentratie Kalium kunnen dadels ook hoge bloeddruk tegen gaan.

Voor een gewichtsbeheersing: de vele voedingsvezels in dadels zorgen voor een lang, verzadigd gevoel. Er zitten verder heel weinig calorieën en vetten in dadels en dat is gunstig tijdens het lijnen.

Zwangerschap: dadels zijn in het bijzonder gezond bij zwangerschap en borstvoeding, aangezien er Foliumzuur in zit. Dat is onmisbaar als je zwanger wilt raken of zwanger bent. Let op, dadels zijn aanvulling maar geen vervangers voor voedingssupplementen die Foliumzuur!

* In geval van diaree door darmontsteking of een acute diaree door bijvoorbeeld een virus of voedselvergiftiging, zijn vezels meestal af te raden, en dus ook dadels.