Parmezan Reggiano 24 maanden

Geschikt om mee te koken, maar ook heerlijk op t kaasplateau!

Geraspt
Kies een gewicht
3,29 100 Gram
Parmezan Reggiano 24 maanden
Omschrijving

Parmigiano Reggiano D.O.P.

Pikant

De originele Parmezaanse kaas is door de eeuwen heen vaak geïmiteerd, maar nooitgeëvenaard. Volgens de Italianen is de Parmigiano Reggiano de Koning der Kazen,en die bewering is niet van de lucht: een complexe combinatie van traditie, ambacht,respect voor de natuur en zorgzame rijping zorgen voor een unieke kaas met eenkenmerkende, intense smaak en eindeloos veel toepassingsmogelijkheden.

Herkomst

Zoals uit de naam eigenlijk al te herleiden is
ligt het zwaartepunt van de productie in de provincies Parma en Reggio
Emilia. In beperkte mate word de kaas ook gemaakt in aangrenzende
gebieden in het noorden van Italië. Dit vruchtbare stuk land is
vormgegeven door de rivier de Po. De vlaktes en heuvellanden zijn rijk
begroeid met gras en wilde kruiden, en bij uitstek geschikt voor koeien
om naar hartenlust te grazen.

Historie

Vergelijkbare kazen werden in deze regio
waarschijnlijk al sinds de Romeinse tijd gemaakt. Het waren
Benedictijnse monniken die in de Middeleeuwen het ambacht
perfectioneerden en vastlegden op geschriften. De Reggiano is de meest
befaamde telg uit de ‘Grana’-familie. Grana betekent gruis, en refereert
aan de structuur die de kaas tijdens de lange rijping ontwikkelt. De
bijzondere receptuur die van oudsher wordt gehanteerd is hiervoor
essentieel.

D.O.P.

Een minder bekend gegeven is dat de Parmigiano Reggiano een minder
vette kaas is. De kazen worden gemaakt van afgeroomde avondmelk, gemengd
met volle melk van de dag daarna. Door de melk gedeeltelijk af te romen
en zoveel mogelijk wei af te laten vloeien ontstaat een kaas die
jarenlang bewaard kan worden en een intens rijk karakter heeft.

Parmigiano Reggiano is in Europa beschermd tegen namaak door middel
van een Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B., in Italiaans D.O.P.). In
deze verordening staat omschreven waar de kaas geproduceerd mag worden,
maar ook aan welke eisen een kaasmaker moet voldoen. Een belangrijke
aspect is bijvoorbeeld het gebruik van ongepasteuriseerde melk. Deze
melk moet natuurlijk afkomstig zijn uit de B.O.B. regio, en bovendien
van koeien die uitsluitend natuurlijke voeding krijgen. Op het naleven
van de regelgeving word zeer streng toegezien door het Consortium dat de
B.O.B. verstrekt. Dit Consortium is een vereniging van Italiaanse
zuivelproducenten die kwaliteit en authenticiteit waarborgt. In feite
vormen zij bewakers van de kaas en het erfgoed.

Smaak 

Het
naleven van de strenge recepturen gecombineerd met een rijping van
minimaal 24 maanden levert een unieke kaas op. Parmigiano Reggiano heeft
een zeer stevig zuivel dat brokkelt bij het snijden. De smaak is zeer
intens en complex: robuust en pikant door de lange rijping, en tegelijk
kruidig en vol karakter door het gebruik van rijke, rauwe melk.

Gebruik

In Nederland gebruikt men deze kaas vooral om te raspen over pasta en
risotto. Dat is ook niet zo vreemd, gezien de geconcentreerde smaak en
uitstekende smeltstructuur. Ook in de Italiaanse keuken is dit
natuurlijk heel gangbaar. Maar de Parmesan is verrassend veelzijdig.
Probeer deze bijvoorbeeld als snack met Balsamico-azijn, of als
dessertkaas met een krachtige rode wijn. Het pure, zuivere smaakpalet
van Parmigiano Reggiano laat zich uitstekend combineren. Geniet van dit
heerlijke stukje historie en ambacht in haar volste glorie!

Drank combinatie

Deze kaas is met de volgende dranken perfect te combineren: Rode wijn vol.

Allergenen en ingrediënten
Koe
Rauwmelks
Melk
-
Ja
Ja
Nee
Productinformatie
harde kaas
Italie
32+
Pittig
Nee
Nee