Morbier A.O.P.

Franse delicate kaas

Kies een gewicht
2,19 100 Gram
Morbier A.O.P.
Omschrijving

Morbier

Morbier is een halfharde Franse kaas met een gewassen korst en vindt zijn oorsprong in het gelijknamige dorp Morbier in de Jura.

De kaas wordt gemaakt van zowel rauwe- als gepasteuriseerde koemelk.

In vroeger tijden, in de winter, wanneer de koeien minder melk gaven
en er daardoor geen Comté gemaakt kon worden, maakten de boerinnen
Morbier! De wrongel werd gesneden en de wei verwijderd. Vervolgens werd
de kaas in de vorm geperst. Daarop kwam dan een aslaagje om het tot de
avond te beschermen tegen insecten en dergelijke. 's Avonds, als de
koeien de hele dag gegeten hadden, werd er weer gemolken en de wrongel
van deze melk kwam bovenop de aslaag die op de ochtendwrongel is
gestrooid. (de wrongel van de avondmelk zou meer smaak hebben dan de wrongel van de ochtendmelk).
Vervolgens ging de kaas in de pers en rijpte hij 2 à 3 maanden in een
koude ruimte. Deze traditionele vorm van kaasmaken is overigens
verdwenen, maar de karakteristieke aslaag is nog steeds aanwezig.

De kaas krijgt een rode korst. Kenmerkend is de zwarte ader die, ook
nu nog, door de kaas loopt, maar die qua smaak niet veel toevoegt.

Morbier heeft in 1998 het AOC/AOP-keurmerk. Dit houdt in dat de kaas
slechts gemaakt wordt van de melk van koeien die gevoed zijn met hooi,
gras en kruiden uit de Jura.

Allergenen en ingrediënten
Koe
Rauwmelks
Melk
-
Ja
Ja
Nee
Productinformatie
harde kaas
Frankrijk
45+
licht pikant
Nee
Nee